Jar klope na dvere - máte pripravený postrekovač?

Ako a kedy postrekovať a aký postrekovač použiť?
Ako a kedy začať s postrekom?
Po dobrej výžive a správnom reze je dobré postriekať ovocné stromčeky s použitím vhodného postrekovača proti chorobám a škodcom. Veľmi dôležitým je najmä zimný postrek ovocných stromov, a to 5 percentnou Sulkou. Postup je taký, že 0,5 litra prípravku rozmiešame s 10 litrami vody a dôkladne počas zimných mesiacov, december až marec, postriekame všetky ovocné stromy. Takýmto postrekom obmedzíme výskyt hubových chorôb a škodcov. Súčasne pred postrekom pozbierame suché mumifikované plody a spálime ich, pretože sú vhodným prostredím pre výskyt rôznych druhov chorôb a škodcov. Tento zimný postrek je veľmi účinný a má najmä preventívne účinky.
Kedy je vhodný čas na jarný postrek?
Po dôkladnom zimnom postreku je potrebné urobiť postrekovačom jarný postrek. Realizujeme ho tesne pred kvitnutím, a to použitím kombinácie vhodných prípravkov, ktoré spolu zmiešame. Na začiatku kvitnutia, spôsobuje jarné počasie a vyššie teploty, že všetko čo prezimuje na stromoch a pod lístím, sa začína sústreďovať do korún stromov. Škodcovia sú lákaní vôňou do kvetných púčikov a snažia sa dostať k semenníkom, ktoré navrtávajú, vyciciavajú, a tým pádom sa zníži rodivosť, čo ma ďalej za následok to, že malé plody opadávajú.
Veľmi dôležitý je postrek na začiatku kvitnutia stromov, to znamená, keď začína kvitnúť asi 5 % kvetov. Vtedy ovocné stromčeky skoro ráno alebo neskoro večer, keď nelietajú včely a za bezvetria, postriekame kombináciou vhodných znášanlivých prípravkov.
Proti živočíšnym škodcom, ako sú vošky, obaľovače, vrtivky, piliarky a pod., použijeme niektorý z prípravkov, napr. Decis alebo Zolone (poprípade iný, ale vždy len jeden z nich). Proti hubovým chorobám, ako sú múčnatka jabloňová, chrastovitosť ovocia, škvrnitosť ovocia, použijeme napr. Clarinet, Rubigan (platí rovnaká zásada ako pri prechádzajúcich, teda používame vždy len jeden prípravok).
Výskyt plesní obmedzujeme napr. Ridomilom, Šampiónom alebo niektorý ďalší prípravok, pričom na kombinácie pri miešateľnosti použijeme vždy len jeden prípravok.
Kombináciou prípravkov: Decis + Clarinet + Ridomil dôkladne postriekame ovocné stromy, keď približne na strome kvitne 5 % kvetov. Ďalší postrek urobíme o 2 - 3 týždne po prvom postreku, aby sme zabezpečili likvidáciu tých škodcov a chorôb, ktoré sa nepodarilo zničiť pri predchádzajúcom postriekaní. Postrekujeme opäť tou istou kombináciou ako predtým, len do postrekovača pridáme aj listové hnojivo, to znamená 0,2 % Harmavit, čiže používame zmes prípravkov: Decis + Clarinet + Ridomil + Harmavit.
Každý z týchto prípravkov pôsobí proti iným druhom škodcov a chorôb, preto používame presne takú koncentráciu prípravku ako je uvedené na etikete.
Akú výhodu má natieranie kmeňov stromov vápenným mliekom?
Ovocné stromčeky, najmä čerešne, višne, marhule a ďalšie, vplyvom veľkých nočných a denných výkyvov teplôt, poškodzuje mráz kmene stromov, ktoré takto praskajú a vznikajú na nich tzv. mrazové dosky. Tieto poškodenia zmiernime alebo im zabránime tak, že pred príchodom zimy natrieme štetcom alebo štetkou kmene stromov vápenným mliekom. Vápno odráža slnečné lúče a kmene stromov sa tak rýchlo neprehrievajú.
Čím postrekujeme v ďalších obdobiach vegetácie?
Počas vegetácie spôsobujú značné škody najmä vošky a molice. Proti nim môžeme použiť napr. Bi 58 EC Nové, alebo niektorý ďalší insekticíd. Pri väčšom výskyte chorôb použijeme opäť niektorý vhodný fungicídny prípravok, ale radšej preventívne, to znamená skôr, ako sa hubová choroba rozšíri, pretože potom je účinok prípravkov už veľmi nízky. Zvlášť broskyne je potrebné vždy pred výskytom kučeravosti dôkladne postriekať vhodným prípravkom, napr. Šampiónom alebo Ridomilom. Ak sú už listy veľmi napadnuté, treba ich pozbierať a spáliť. V záhradke sa snažíme aplikovať chemické prípravky tak, aby sme vždy preventívnou ochranou obmedzovali výskyt škodcov a chorôb.
Aký postrekovač použiť?
Pri nižších drevinách v malom počte je možné použiť úplne jednoduchý ručný tlakový postrekovač, alebo manuálny rozprašovač. Takýto rozprašovač je síce ľahký a jednoduchý na manipuláciu a údržbu, na druhej strane je jeho dosah obmedzený a je nutné častejšie ho tlakovať a dopĺňať postrekom. Pre stredne vysoké dreviny je preto vhodnejší postrekovač s predĺženým nadstavcom, vyššou litrážou a remeňmi, ktoré umožňujú uchytenie na chrbte. Pre prácu na rebríku je mimoriadne vhodný postrekovač s pákovým tlakovaním, ktorý nie je nutné až do vyprádznenia nádrže dávať dole z chrbta. Najvyššou skupinou postrekovačov sú elektrické postrekovače. Tieto záhradné postrekovače sú určené pre záhrady a sady s vyšším počtom drevín ale aj pre aplikáciu postrekov väčších rozlôh trávnikov. V tomto prípade odpadá nutnosť ručného tlakovania, práca je menej únavná a preto poskytujú najvyšší komfort.
Rady na záver
Postrekujeme za bezvetria, aby sme nezasiahli postrekom dozrievajúce plody, napr. jahody, skorú zeleninu.
Dodržiavame ochranné obdobie.
Cez zimné obdobie sa snažíme do záhrad prilákať užitočné vtáctvo, najmä sýkorky a ďatle, ktoré nám dokážu mnoho krát pomôcť vychytaním mnohých škodcov, lariev, vajíčok a pod.
Zdroj: Ing.Eduard Jakubek, Majstrik.sk